Welke soort collab kies ik het beste voor mijn merk?
Welke soort collab kies ik het beste voor mijn merk?
Welke soort collab kies ik het beste voor mijn merk?
Collaboraties of partnerships tussen merken zijn een ultieme opportuniteit om marketingmogelijkheden te creëren. Binnen een samenwerking kan je elkaars doelgroep uitbreiden, elkaars service/producten verbeteren of zelfs samen innovatief uit de hoek komen. Het mooie van dit al? Beide partijen kunnen hun merkbekendheid vergroten en hun betrokkenheid tot hun doelgroep.
Binnen partnerships zijn er verschillende vormen waarin ze kunnen voorkomen. Deze kunnen zowel publiek als privé zijn. Hieronder volgen enkele voorbeelden:
Bij co-branding gaat het om twee merken binnen een gezamenlijk dienst of product. Denk hier maar aan bijvoorbeeld kledingmerken. De twee partners hebben binnen de kledingwereld een expertise en bekendheid opgebouwd. Hier kan het interessant zijn om een nieuwe twist te geven aan hun top selling product, of net een ‘outside-of-the-box’ project op te zetten. Denk hierbij aan rapper Ye West die samen met Adidas een sneakerlijn op de markt heeft gezet. Een leuke collab veranderde snel in het ontstaan van een permanente lijn, namelijk Yeezy.
De tweede vorm, co-marketing, is meer een verborgen manier van reclame. Hier gaan twee brands zich met elkaar linken door elkaar te vernoemen en samen in groep voor te komen. Denk hierbij maar aan een Coca Cola-blikje dat naast een Big Mac staat. Heb jij al een ander drankje naast de Big Mac zien staan?
Productplaatsing is wel één van de meest voorkomende vormen waarmee we geconfronteerd worden. Hierbij werken merken samen door producten van elkaar te gebruiken. Dit kan gaan van het tonen van een product in een film of tv-programma tot het gebruik van elkaars producten in reclamecampagnes. In blockbusters kan dit gaan om een billboard langs de kant van de weg, zelfs bij onze eigen makelij kan dit gaan om een pot nutella op tafel. Vaak valt de reclamestunt je bewust niet op, maar dit speelt verder in op je onderbewustzijn.
Bij lincentie verlening gaan merken licenties verlenen aan een ander merk aka je trademark even uitleent aan een ander merk (met duidelijke afspraken). Een paar simpele voorbeelden die iedereen al wel heeft gezien: Pepsi die wordt vermeld in het boekje van de Lidl, ‘Dit evenement wordt gesponsord door X,Y en Z’…
Merken kunnen ook op het gebied van technologie samenwerken. Hier gaan ze bijvoorbeeld hun producten integreren of gezamenlijk onderzoeken en ontwikkelen. Technologische samenwerkingen komen veel voor in de auto-industrie. Een gekend voorbeeld is Toyota en Tesla. Sinds 2010 heeft Toyota aandelen bij Tesla aangezien hun team van experten mee aan de Tesla motoren hebben gewerkt. Over de jaren heen hebben de twee merken steeds actief elkaars producten versterkt, maar achter de schermen.
Collaboraties zijn om verschillende redenen interessant. De basis van de samenwerking zit in goede communicatie, duidelijke afspraken en de juiste soort samenwerking toepassen.