Het Belgische socialemedialandschap blijft zich ontwikkelen, en de recente bevindingen van de #SMIBarometer blijven daarom buitengewoon relevant. Vorige week hebben Comeos en Arteveldehogeschool de vijfde editie van deze barometer gepubliceerd. Dit rapport biedt een uitgebreid overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van social media en influencer marketing onder Belgische jongvolwassenen (16 tot 39 jaar). Hieronder hebben we de belangrijkste inzichten op het gebied van influencer marketing samengevat.
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 74% van de Belgische socialemediagebruikers tussen 16 en 39 jaar actief influencers, content creators of beroemdheden volgt, met Instagram en TikTok als de meest prominente platforms voor deze interacties. Opvallend is dat 85,2% van de 16-24-jarigen influencers, content creators of beroemdheden volgt, terwijl dit percentage voor 25-plussers op 68,1% ligt.
Influencer marketing blijft effectief en vertoont een lichte toename in commerciële impact, vooral onder jongeren. Mannen tonen over het algemeen een iets hogere betrokkenheid dan vrouwen, en Franstaligen vertonen hogere betrokkenheidscijfers in vergelijking met Nederlandstaligen. Het rapport benadrukt ook dat transparantie over gesponsorde inhoud cruciaal is voor het opbouwen en behouden van vertrouwen onder consumenten.
Influencers hebben aanzienlijke invloed op het gedrag en de levensstijl van hun volgers, met een focus op gezonder eten en meer bewegen als de meest beïnvloede gebieden. Over het algemeen laten jongeren en vrouwen zich meer beïnvloeden in diverse categorieën door influencers.
Het rapport maakt onderscheid tussen influencers, content creators en beroemdheden op basis van hun waargenomen eigenschappen en associaties. Content creators worden geassocieerd met creativiteit en interactie met volgers, terwijl beroemdheden worden bewonderd vanwege hun talent en aspiratieve imago's. Influencers worden vooral gezien als personen met een groot aantal volgers en worden geassocieerd met advertentieactiviteiten.
Een opvallende ontwikkeling is de opkomst van virtuele influencers binnen het Belgische socialemedialandschap. Ongeveer 43,4% van de respondenten is bekend met deze digitale persoonlijkheden, waarbij jongere leeftijdsgroepen en mannen meer geneigd zijn om ze te accepteren. Toch blijkt uit het onderzoek een verdeelde mening over de authenticiteit en innovativiteit van merkendorsementen door virtuele influencers, met meer scepticisme onder oudere leeftijdsgroepen.